Laminaat eiken voor een prachtige en praktische vloer

De warmte van eikenhout combineren met de voordelen van laminaat

Eiken is een prachtige houtsoort die elke kamer warmte geeft. Als je op zoek bent naar een vloer met deze uitstraling, dan is eiken laminaat een geweldige keuze. Ten opzichte van andere typen vlooerbedekking biedt laminaat een hoop voordelen, waarvan de looks en prijs de belangrijkste zijn. Je kunt het laminaat geheel naar jouw smaak uitkiezen, want er is een hoop keuze uit verschillende designs voor het eiken laminaat.

Hoe doet laminaat eiken het in vergelijking met alternatieven voor vloerbedekking?

Als het gaat om vloerbedekking bestaan er veel verschillende mogelijkheden. Laminaat is een populaire keuze. Met recht, want op tig fronten scoort het punten. Met name als je een eiken uitstraling zoekt, is laminaat een uitstekende optie. De houtlook van laminaat is de afgelopen jaren geperfectioneerd, waardoor deze in dit opzicht nauwelijks onder doet voor een massief houten vloer. Vergeleken met zeil is er een groot verschil in looks. Laminaat is vele malen onderhoudsvriendelijker dan hout. Het kan tegen een stootje, zoals stoelen die er overheen schuiven, vuil wat erop wordt gelopen en vloeistoffen die gemorst worden. Ook in vergelijking met tapijt is dit praktischer, met name als je kleine kinderen hebt. Dat scheelt overigens ook enorm in huisstofmijt, wat van groot belang is als er in jouw huishouden mensen met een gevoeligheid of allergie zijn. Uiteraard is ook de prijs van vloerbedekking een belangrijke factor. Laminaat is voordelig in aanschaf. De prijs kan wel sterk variëren, dus het is verstandig om de prijs per vierkante meter goed te vergelijken. De prijsverschillen worden voornamelijk verklaard door het merk – of gebrek daaraan – en dikte van de planken. Ook het leggen van laminaat kan voordelig gedaan worden. Zo kun je kliklaminaat relatief eenvoudig zelf leggen. Als je het laat leggen kost dit meestal slechts een paar euro per vierkante meter. Laminaat gaat jaren mee en is daarmee absoluut duurzaam te noemen. Over het algemeen geldt dat hoe dikker het laminaat is, hoe langer het goed blijft. Kies daarom wat dikkere planken voor ‘high traffic’ kamers in huis, zoals de woonkamer. Een kamer waar minder wordt gelopen, zoals de zolderkamer, kan volstaan met dunnere planken van bijvoorbeeld 5 mm dikte.

Keuze uit verschillende designs

Zelfs als je al de keuze hebt gemaakt voor laminaat en specifiek voor een eiken uitstraling heb je nog steeds verschillende opties. Zo zijn er diverse kleuren mogelijk voor het eiken laminaat. De meest standaard natuurgetrouwe optie voor eiken is middeldonker bruin. Als je donker laminaat echter mooier vindt, zijn hier ook opties in. Voor een wat donkerdere ruimte wil je misschien juist een lichtere tint kiezen zodat het licht beter gereflecteerd wordt door de vloer. Ook is een grijzige tint populair. Dit geeft de vloer een stoere, enigszins doorleefde uitstraling. Ook in het reliëf is verschil. Sommige vloeren hebben een voelbare ‘nerf’, anderen zijn bijna geheel vlak. Aan jou de keuze!