De vloerentrends van dit jaar

Het jaar 2019 is alweer in volle gang. Een nieuw jaar betekent nieuwe trends en dus ook voor de vloeren. Was je nou net van plan om een nieuwe vloer te leggen, omdat de oude zijn beste tijd wel gehad heeft? Of misschien heb je wel een nieuwe huis waar nog in vloer in moet. Geen zorgen! Je kan gemakkelijk een aanhanger huren en de vloer leggen. Weet je nou niet welke vloer je moet kiezen? We geven hieronder een kort overzicht van de vloerentrends van 2019.

Duurzame vloeren

In het jaar 2019 staat duurzaamheid meer centraal dan ooit. We willen onze planeet beschermen en doorgeven aan volgende generaties. Mensen kiezen daarom steeds vaker voor duurzame producen, waaronder ook vloeren. De duurzaamheid van een vloer wordt bepaalt door drie dingen: de levensduur, hoe het gemaakt is en wat ermee gedaan wordt wanneer de vloer verwijderd wordt. Hoe langer de vloer meegaat, des te duurzamer. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de vloer gerecycled kan worden.

PVC vloeren

Dit zijn harde kunstvloeren die eigenlijk in elke ruimte geplaatst kan worden. Het voordeel van deze vloer is dat hij oneindig mee kan gaan en bestendig is tegen beschadigingen. Daarnaast is er bij deze vloeren een groot assortiment van kleuren, merken, designs en formaten. Er is dus voor ieder wel wat wils. Wat je in 2019 terugziet is de betonlook. Het lijkt als het ware of er een laag cement op de vloer ligt, wat je huis een strakke industriële uitstraling geeft.

Visgraat

Laminaat en houten vloeren zien we ieder jaar wel terugkomen. In 2019 zien we dat een leuke variant zijn intrede maakt. De visgraatvloer bestaat uit houtendelen die in een schuin lopend patroon worden gelegd. Dit geeft je huis net even een wat karakteristiekere uitstraling dan wanneer je gewoon een laminaat vloer legt.

Keramische tegels

Dit jaar zien we ook steeds vaker dat mensen kiezen voor een heel ander alternatief, namelijk tegels. Deze tegels zien we nu niet alleen terugkomen in de badkamer of wc. Nee, ook in de woonkamer kan het in 2019 prima. Het voordeel van zo’n soort vloer is dat het bestendig is tegen water en vuil. Dit scheelt je natuurlijk enig onderhoud. Daarnaast is een keramische tegel vrij tijdloos, al helemaal wanneer je voor een natuurlijke kleur gaat.

Krijg je nu ook helemaal zin om een nieuwe vloer aan te leggen? Wacht dan niet langer! Neem het hef in eigen handen. Ga een aanhangwagen huren en haal jouw favoriete vloer snel op.

De voordelen van houten vloeren

Al jarenlang zijn houten vloeren ontzettend populair. Vaak wordt er gekozen tussen een houten vloer en laminaat. Laminaat is een stuk goedkoper en heeft een aantal jaren flink aan terrein gewonnen. Maar nu zie je toch weer dat steeds meer mensen kiezen voor hout? Waarom? In dit artikel geven wij de belangrijkste 3 redenen.

Een authentieke uitstraling

De belangrijkste reden dat veel mensen kiezen voor een houten vloer in plaats van laminaat is de uitstraling. Hout geef een mooie en authentieke uitstraling aan je woning. Met een houten vloer geef je veel meer sfeer aan een ruimte dan met laminaat. De reden is dat hout een natuurproduct is en daardoor leeft. Hierdoor krijg je een unieke uitstraling die je nergens anders tegenkomt. Bovendien zijn er veel verschillende soorten hout. Hierdoor zijn houten vloeren voor iedere stijl geschikt. Een populaire soort is de massief eiken vloer. Deze vloer heeft een klassieke en robuuste uitstraling.

Sterk en duurzaam

Bomen kunnen wel miljoenen jaar oud worden. Deze kracht van hout zie je ook terug in een vloer. Een vloer van hout is namelijk super sterk en kan veel verdragen. Bovendien is het ontzettend duurzaam en gaat het lang mee. Mits je het goed onderhoud natuurlijk, maar dat geld voor iedere soort vloer.

Eenvoudig te onderhouden

Wil je een houten vloer graag lang mooi houden? Dan zal je het wel regelmatig moeten onderhouden. Gelukkig is een houten vloer gemakkelijk te onderhouden. Het is eenvoudig schoon te maken en houten vloeren zijn slijtvast. Zitten er na verloop van tijd toch wat krassen op? Dan zijn deze eenvoudig te verwijderen door te schuren. Hierdoor verleng je de levensduur van het hout.

Parket vloer van hout

Soms hoor je weleens dat houten vloeren lastiger te legen zijn dan laminaat vloeren. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Kies voor mooie houten parket vloeren en je hebt het net zo snel in de ruimte liggen als dat je voor laminaat gaat.
Kortom, houten vloeren zijn sterk, duurzaam en eenvoudig te onderhouden. De belangrijkste reden waarom men voor hout gaat is toch echt wel de uitstraling die een houten vloer geeft. Het zorgt voor een knusse woning waarin je je helemaal thuis voelt. Wat wil je nog meer?

Hardhouten terras

houten terrasHoud je van duurzaamheid en wil je de natuurlijkheid van jouw tuin extra benadrukken? Overweeg dan eens een terras van hardhouten planken!

De keuze voor een hardhouten terras
Als je besloten hebt te kiezen voor de warme uitstraling van een terras van hardhout dan zijn er nog vele mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit diverse kleurenvarianten van verschillende tinten bruin en rood. Als je die kleur wilt behouden dien je het terras goed te onderhouden met bijvoorbeeld bangkirai-olie. Hierdoor absorbeert het hout de UV-stralen minder en behoudt het zijn warme bruinrode kleur. Zonder olie zal het hout vergrijzen en waar dit in de ene tuin prachtig is, zal in een andere tuin de warme bruinrode tint veel mooier passen.

Naast de kleurkeuze en toekomstige wel of niet behandeling met olie is het ook van belang hoe je het terras aanlegt. Zo is een tuin heel mooi optisch te verlengen of te verbreden door de planken in de breedte, danwel lengte te leggen. Extra optische vergroting van een kleine tuin kun je creëeren door gebruik te maken van smalle planken. Bredere planken hebben dit effect minder, maar zorgen weer voor een rustigere uitstraling.

Andere mogelijkheden met hardhouten planken
Naast het gebruik van hardhouten planken om een terras aan te leggen, kunnen ze ook prima gebruikt worden om het terras door te laten lopen in borders, plantenbakken of schuttingen. Of wat te denken van de ombouw van de vijver of het creëeren van een loungebank. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Bron foto

Warmte op de houten vloer

vliegend tapijtLaminaat, parket of een vloer van steigerhout is natuurlijk heel erg mooi, maar het kan soms een beetje koud zijn in de winter. Dan is het wel zo lekker om met je voeten op een warm kleed te kunnen zitten. Hou je niet van kamerbreed tapijt, maar wil je wel extra vloerbedekking? Kies dan eens voor een los vloerkleed.

Tapijtjes
Er zijn bij verschillende winkels leuke kleden te krijgen. Van Oosterse tapijtjes tot berenvelletjes van pluche (want een echt bontje is natuurlijk niet trendy). Je kunt bij diverse woonwinkels en tapijtspecialisten terecht voor mooie kleden die passen bij je interieur. Maar ook de kleinere woonaccessoirewinkels verkopen vaak kleedjes. En als je iets specifieks zoekt, maar niet in de winkel kunt vinden, dan ga je naar een stoffenmarkt. Geheid dat je dan de perfecte stof voor je kleed vindt.

Passend bij je interieur
Uiteraard moet een los kleed passen bij je interieur. Op een houten vloer past eigenlijk alles wel. Hou hierbij wel rekening met de kleur van de vloer en of deze gelakt is of niet. Een gelakte donkere vloer zal een kleed met volle kleuren laten spetteren op de vloer, terwijl een lichte, ongelakte vloer pastel of aardetinten kan hebben. Neem bij het shoppen daarom eens een foto van je vloer mee, zodat je een beetje kleuren kan vergelijken. Of laat het kleed kleuren bij de gordijnen voor een mooi geheel.

Antisliplaagje
Een houten vloer kan wel eens glad zijn, dat geldt ook voor laminaat of zeil, waardoor het verstandig is om een kleed te kiezen waar een antisliplaagje onder zit. Zo voorkom je dat het kleed wegglijdt als je erop stapt. Je kunt ook een los antislipkleedje kopen.

Een vloer van beton

Steeds meer mensen willen een strak interieur. Een vloer speelt daarbij een heel belangrijke rol. Een strak design betekent niet dat een ruimte er kil en koud uitziet, integendeel. Met accessoires en meubels kun je juist een warm effect creëren. Voor degene die een ruimte er strak uit wil laten zien is een vloer van beton een hele goede optie.

Een betonnen vloer in alle ruimtes van een woning

Een betonnen vloer hoeft echt niet alleen in de schuur, de keuken of de badkamer. Juist in de woonkamer of de slaapkamer is deze vloer ontzettend mooi. Door de eenvoud van de vloer komen de meubels heel mooi uit. Wil je toch graag warme voeten hebben, dan zou je een kleed onder de tafel of naast het bed kunnen leggen.

Woonbeton

Woonbeton heeft als groot voordeel dat er geen naden in de vloer zijn. De vloer is helemaal egaal en strak. Hierbij zit je wel vast aan de kleur grijs, maar hier zijn heel veel verschillende varianten in. Zo kun je gaan voor heel donker grijs, maar een hele lichte variant is natuurlijk ook mogelijk. Woonbeton is slijtvast en heel gemakkelijk te onderhouden. Je hoeft niet bang te zijn als er een glas drinken wordt omgegooid, want dat is met een dweil snel weer schoongemaakt. Ook kruimels, zand en ander viezigheid zijn zo verdwenen door snel even gebruik te maken van een stofzuiger of een stoffer en blik.

Geen standaard interieur

Kies je voor een betonnen vloer, dan ben je er zeker van dat je woning er niet standaard uitziet. Je hebt echt iets anders dan anderen, maar zeker niet minder mooi. Een betonnen vloer is praktisch en sluit helemaal aan op de nieuwste woontrends.

Robuuste vloer van steigerhout

Een houten vloer straalt warmte uit, welke houtsoort je ook gebruikt. Elke ‘houten vloer‘ is uniek en gaat een leven lang mee. Eenmaal gelegd ziet het er erg strak uit en kan je er volop van genieten. Maar als je niet van een strakke parketvloer houdt, maar wel houten planken op de vloer wil met karakter, dan kies je voor steigerhout.

Karaktervol
Steigerhout is karaktervol hout. Het heeft butsen, oneffenheden en knoesten, maar is wel zodanig bewerkt dat het eenmaal gelegd niet meer zal werken. Zo ben je verzekerd van een goede vloer die mooi blijft liggen. Het hout heeft een verhaal en dat zie je. Bovendien laat het zich makkelijk leggen en is het eenvoudig op maat te zagen. Steigerhout is van zichzelf licht van kleur en krijgt meestal een whitewash, maar het is ook mogelijk om het hout een donkere tint te geven. Net wat het beste past bij je interieur.

Meubels
Deze houtsoort wordt overigens heel veel gebruikt voor het fabriceren van meubels. Toch is het niet mooi om zowel een steigerhoutenvloer als meubels van deze houtsoort in een kamer te combineren. Het hout komt veel meer tot zijn recht, wanneer je kiest voor meubels in een contrasterende kleur. Zo kun je op deze lichte vloer met heel veel kleuren in de weer, maar ook donkerbruin of donkergrijs zijn ideale tinten om de rest van je interieur mee aan te kleden.

Slaapkamer, keuken of woonkamer?
Je kunt het steigerhout natuurlijk door je hele huis leggen, maar het is ook mooi om je te beperken tot een kamer. Kies eens voor een steigerhoutenvloer in de slaapkamer bijvoorbeeld met een mooi gekozen kleed waarop je bijvoorbeeld het bed plaatst. Maar je kunt ook de keuken of alleen de woonkamer (of beide) van deze vloer voorzien. Het mooiste is als je keuken dan aan de tuin grenst en je de vloer van de keuken doorlegt naar buiten. Een veranda of terras van steigerhout is namelijk ook heel mooi.

Vloertypen

 

Een vloer is de bodem van een ruimte of vertrek in een gebouw. Een vloer is een horizontaal en constructief element in een gebouw, dat een dragende en tevens een scheidende functie heeft. Het draagt wat op de vloer aanwezig is, zoals meubilair, apparatuur, mens en wanden. Het scheidt ruimten binnen eenzelfde gebouw, het scheidt binnen en buiten d.m.v. een dakvloer en het scheidt woningen als een woningscheidende vloer.

Vloertypen

Er zijn verschillende typen vloeren met hun specifieke eisen te onderscheiden:

 • beganegrondvloer, isoleren tegen koude en optrekkend vocht;
 • verdiepingsvloer, geluidisolatie en brandwerend;
 • dakvloer, isoleren tegen warmte en koude, waterdicht, al of niet beloopbaar;
 • keldervloer, waterdicht;
 • woningscheidende vloer, geluidisolatie en brandwerend, de eisen zijn zwaarder dan bij een verdiepingsvloer in eenzelfde woning;

Aan elk van de hierboven genoemde vloertypen zijn dus specifieke eisen te stellen en dat geeft een andere samenstelling van de vloerconstructie per vloertype. In aardbevingsgebieden zullen andere eisen aan de vloeren worden gesteld dan in België en Nederland. Het toepassingsgebied speelt ook een rol, een fabrieksvloer zal aan andere eisen moeten voldoen dan een woningbouwvloer.

Materialen

Een vloer kan van verschillende materialen worden geconstrueerd:

 • hout: houten balklaag met vloerhout zoals planken of vloerplaten;
 • gewapend beton, direct op het zand gestort of op een bekisting of op een verloren bekisting;
 • prefab beton:
  • breedplaatvloer: onderste schil ca 50 mm dik met daarop beton gestort, plus de afwerklaag;
  • kanaalplaatvloer: kant-en-klaar alleen een afwerklaag dient nog te worden aangebracht;
  • broodjesvloer: prefab balken met daarop prefab elementen, daarna met beton afgestort, plus de afwerklaag;
  • gemetselde vloer: van speciale elementen een zgn NeHoBo vloer (NEderlandse HOlle BOuwsteen), plus de afwerklaag;

Hout en zijn eigenschappen

Functie van hout in de plant

In de plant geeft het stevigheid aan de stam en daarnaast is het, met name in de buitenste lagen, betrokken bij het transport van water en voedingsstoffen (anorganische sapstroom) van de wortels naar de bladeren. Het hout bestaat uit het secundaire xyleem. De tegenpool van het xyleem is het floëem, dat de transportstroom in de tegenovergestelde richting verzorgt.

Structuur van hout

Hout bestaat voornamelijk uit de celwandbestanddelen cellulose en hemicellulose in de langse richting. Deze worden samengehouden door een natuurlijke lijm,lignine genaamd, die in de dwarse richting van het stuk hout ligt. Vanwege deze structuur wordt hout anisotropisch genoemd; de eigenschappen zijn niet in alle richtingen gelijk.

Omdat in gematigde klimaten de winter en de zomer verschillende groeiomstandigheden veroorzaken, hebben veel houtsoorten uit deze klimaten duidelijke groeiringen (ook wel jaarringen). Ook tropische houtsoorten hebben soms duidelijke groeiringen met name wanneer zij stammen uit gebieden met verschillende vochtigheidsseizoenen.

De eigenschappen voor wat betreft draadrichting, taaiheid, splijtbaarheid en sterkte verschillen van soort tot soort, en vaak van boom tot boom. De merg- of houtstralen (ook wel spiegels geheten) dienen voor het transport van voedingsmiddelen; deze komen alleen bij loofhoutsoorten voor.

Vorming van groeiringen

Deze groeiringen komen als volgt tot stand: onder de schors bevindt zich een laag delingsweefsel, een secundair meristeem, de cambiumlaag genoemd, die zowel naar binnen als naar buiten nieuwe cellen aanmaakt. Naar binnen toe differentiëren deze cellen zich tot hout (xyleem). Als het klimaat niet gelijkmatig is komt deze groei tot stilstand in het ongunstige seizoen. Deze stilstand komt niet plots maar met een geleidelijke overgang zodat het houtweefsel er anders uit gaat zien. Als aan het begin van het nieuwe seizoen nieuw hout gevormd wordt contrasteert dat met het laatstgevormde hout van het vorige seizoen. Groeiringen kunnen variëren van heel erg duidelijk (eiken, iepen, kastanje) tot heel vaag (paardenkastanje).

Bast

Het geheel van schors en aangroeilaag wordt meestal als “bast” omschreven. Rondom het binnenste, reeds afgestorven hout bevindt zich een levende laag. De schors barst bij de groei van de boom, daar hij niet elastisch is. De meest bekende schors wordt gevormd door de in Portugal groeiende kurkeik (Quercus suber uit de familie van de Fagaceae of beukachtigen), die om de 10 jaar een oogstbare laag afgeeft. Een gladde bast heeft de beuk, omdat bij deze soort er ook in de lengterichting zich delende cellen bevinden. Door de bast kunnen diverse boomsoorten van elkaar onderscheiden worden omdat de bast in de zomer- en winterstand bij de meeste soorten niet veel van elkaar verschilt.

Eigenschappen van hout

Hieronder worden verschillende eigenschappen verstaan die een rol gaan spelen indien men hout wil gaan bewerken en toepassen. Op basis van kennis van de eigenschappen kunnen houtsoorten onderling vergeleken worden. Vier belangrijke hoofdeigenschappen van hout zijn duurzaamheid (bijvoorbeeld tegen weersinvloeden en schimmels), de natuurkundige eigenschappen (zoals krimp en volumieke massa), de mechanische eigenschappen (zoals mechanische sterktes en hardheid), en het gedrag bij brand. Ook tal van andere eigenschappen verschillen per houtsoort zoals: calorische waarde, isolatie waarde, pH-waarde, etc.