Hoe werkt vloerverwarming?

vloerverwVloerverwarming is een manier van verwarmen waarbij een in de vloer verwerkt verwarmingssysteem de vloer gelijkmatig verwarmt. De vloer geeft deze warmte weer af aan de kamer in de vorm van warmtestraling. op deze manier wordt een heel gelijkmatige temperatuur bereikt in de hele ruimte. Je kunt dit elektrisch doen, maar het meest wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van verwarming met water.

Werking
Bij vloerverwarming wordt een lang plastic buizenstelsel met een diameter van 16 tot 20 mm in een aantal groepen in een spiraalvorm in de vloer verwerkt. Elke buizengroep, met meestal een maximale lengte van 70 tot 120 meter wordt aangesloten op het CV systeem middels een verdeler. Hierin zit een pomp die warm water met een temperatuur tot 45┬░ C door de buizen rondpompt. Uit de CV installatie wordt indien nodig warm water bijgepompt. Hoe korter een groep is, des te gelijkmatiger zal het temperatuurverloop in een ruimte zijn. Meer informatie over de ondervloer vind je op: pompinstallaties.nl

Vermogen
Het benodigde vermogen in een ruimte wordt bepaald door de zogenaamde hart op hart afstand van de gelegde buizen. Deze varieert meestal van 10 tot 20 cm. Hoe dichter de buizen bij elkaar worden gelegd, hoe hoger de totale warmte zal zijn die ze afgeven. Ook is het mogelijk om per groep met een flowmeter te bepalen hoeveel water door elke buizengroep stroomt. Verder kun je per groep ook een met een thermostaat geregelde klep inbouwen, zodat je in elke ruimte afzonderlijk de temperatuur kunt regelen.

Voordelen
Verwarmen met vloerverwarming heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Lager energieverbruik
  • Minder of zelfs geen radiatoren nodig
  • Aangenamer warmteklimaat in huis
  • Hoger rendement

Bron afbeelding